Welkom op de website van

Organizatia Crestina "Ecce Homo"

 

 

Home

Gezinssponsoring

Projecten

Afgeronde projecten

Nieuwsbrief

Actueel nieuws

Vacature(s)

Gezocht

Onze sponsors

Nieuwsarchief

Help !!!

Giften

Legaten

Bestuur

The Elpis Foundation

Transport

Jaarverslagen

Contact

 

 

 

 

 

 

Bethania House in Cluj, Roemenië    

Wie zijn Nicu en Rita Repuroc?

 

 

 

 

Nicu en Rita Repuroc hebben zich vanaf de start in 1992 hart en ziel ingezet voor kinderen die geen thuis hebben. Daarom vormden (en vormen zij nog steeds) een ouderpaar voor deze kinderen om ze te verzorgen met alle liefde die zij geven kunnen.

Na enkelen jaren in een kindertehuis gehuisvest te zijn geweest met de naam “GODSMOUNTAIN” van een Roemeense Organisatie, werd er door de directie van deze organisatie besloten om andere pleegouders te plaatsen in dit tehuis.

Na jarenlange verzorging van de kinderen door Nicu en Rita kwam dit voor deze pleegouders hard aan. Veel van de kinderen zijn er al vanaf dat ze baby waren en weten niet beter dan dat Nicu en Rita hun ouders zijn.
Nicu en Rita houden zoveel van de kinderen alsof het hun eigen kinderen zijn. Verschillende van deze kinderen zijn officieel door hen geadopteerd, andere kinderen weer niet, maar dat maakt voor deze kinderen geen verschil.
Deze pleegouders moesten binnen twee weken zijn vertrokken, met of zonder kinderen.
Voor Nicu en Rita was er geen enkele twijfel dat al de kinderen mee gingen.
Maar waar naar toe ??? Gezien het korte tijdsbestek wat ze kregen, was er maar één oplossing, ….. met zijn allen in hun eigen huis, wel erg krap maar in ieder geval een onderdak en de kinderen bij de mensen waar ze horen. Vader Nicu en moeder Rita zijn met hulp van diverse mensen verhuisd in één ochtend. En stond “GODSMOUNTAIN” leeg.
In 1994 hebben Nicu en Rita Repuroc alle eigendommen verkocht en met dit geld hebben ze een huis gekocht. Het huis dat ze kochten was duurder dan dat hun verkoop had opgeleverd.
Nicu en Rita vertrouwden er op dat GOD hen zou helpen om onderdak te vinden voor de kinderen. Nicu komt tot een akkoord met de verkoper, dat de DM 20.000,-- later betaald zal worden. Met blijde harten en veel energie werd begonnen met het opknappen van de woning.
Met hulp van derden werd heel de beneden verdieping opgeknapt. Toen dit nagenoeg klaar was kwam de vorige eigenaar naar Nicu en vertelde hem dat hij het huis terug wilde hebben, daar het resterende bedrag nog niet was betaald.

Na veel gepraat moest Nicu toch het huis terug geven, met terug ontvangst van zijn betaalde geld. De verbouwingskosten werden niet terug betaald. En ja daar stonden ze dan zonder huis voor de kinderen.
Een kerkelijke vriend attendeerde Nicu op een groot huis wat waarschijnlijk betaalbaar was in een redelijk goede buurt.

Nicu kende deze buurt en kon niet geloven dat daar een huis stond wat groot genoeg was voor al de kinderen. Nieuwsgierig ging hij kijken en was al gauw verbaasd. Ja dit is het, groot genoeg en veel mogelijkheden.

In kort tijdsbestek werd alles geregeld en trokken ze in de nieuwe woning. Eindelijk weer een normaal onderdak met hun geliefde kinderen.
Er moest wel veel gedaan worden aan het huis maar dit was voor Nicu en Rita bijzaak, ze waren bij elkaar en dat was erg belangrijk.

Na veel problemen zijn ze dol gelukkig in dit huis. Ook moesten Nicu en Rita nu alles officieel regelen betreft de kinderen. Alle benodigde papieren werden ingevuld en goedgekeurd door diverse instanties. Nadat alle benodigde stempels op de papieren gezet waren was het kindertehuis "Bethania" een feit.
In de vele jaren dat ze inmiddels in het huis wonen is er veel gebeurd en opgeknapt, maar helaas nog niet alles. Nu komt ook achterstallig onderhoud om de hoek kijken.
Nicu en Rita hebben veel hulp gehad vanuit Engeland en Nederland.

Helaas door verschillende omstandigheden loopt de ondersteuning terug. Een belangrijk gegeven is dat, sinds Roemenië bij de EU behoort, het support snel terug loopt. Dit probleem kennen alle stichtingen. Doordat er veel mensen denken dat hulp niet meer nodig is blijven donaties uit. Veel projecten lijden hier onder, vooral de tehuizen.

Vele jaren is er hard gewerkt door veel vrijwilligers aan tehuizen en instellingen.

Vanwege een tekort aan inkomsten moeten vele stichtingen afhaken en kunnen ze de tehuizen niet meer onderhouden. Hierdoor gaat de conditie van vele tehuizen weer hard achteruit.

Ook het Bethania House heeft momenteel veel achterstallig onderhoud.
Toch hopen wij daar wat aan te doen met de hulp van scholen, kerken en verenigingen.
Maar bovenal met uw hulp!!
 

 De kinderen/jongeren in Bethania House

 

11 Kinderen (klik hier voor foto's van de kinderen)

 

Momenteel zijn er nog 11 kinderen onder de hoede van Nicu en Rita.
Het is gewoon hartverwarmend om te zien hoeveel de kinderen van hun vader Nicu en moeder Rita houden. Ja de kinderen zien ze echt als hun ouders. Er is een geweldige band onderling. Totaal hebben Nicu en Rita 21 kinderen groot gebracht.
Beiden hebben nog steeds een dagtaak hieraan. Rita zorgt voor het eten, de was en schoonmaak van het huis. Nicu zorgt voor wat onderhoud en staat de kinderen bij op alle gebied, (problemen, huiswerk etc.) . Nicu wil dat alle kinderen een goede opleiding krijgen en helpt ze daar ook bij. Alle kinderen hebben gestudeerd of studeren nog. Twee jongens hopen dit jaar af te studeren en te gaan werken.
Net als bij ons komt er een tijd dat ze uitvliegen. Op de vraag aan Nicu en Rita of er weer kinderen komen op de open plaatsen die zijn ontstaan, kregen wij het antwoord: “Als GOD het wil dan zal dit zeker gebeuren, maar ZIJN wil geschiede”. Het is werkelijk heel bijzonder wat deze mensen doen voor de kinderen.
Alleen de toekomst van de kinderen is belangrijk, ook op geestelijk gebied. Bij de opvoeding hoort ook Bijbelstudie en dit is voor Nicu erg belangrijk: de kinderen te onderwijzen in GODS woord.

Op zondag gaan ze met z’n alle naar de kerk. Tijdens de lunch wordt er over de preek nagesproken. De kinderen kunnen altijd met hun geestelijke vragen terecht bij vader Nicu. Het is hartverwarmend als je dit alles aanschouwt.

Toekomst plannen voor Bethania House.
 

Wij willen graag Nicu en Rita helpen!! Hoe?
 

  • Door sponsors te vinden voor de kinderen die momenteel verblijven in Bethania.

  • Financieel sponsoring van een kind betekent heel veel, zeker in de periode dat ze naar
    Hogere scholen gaan.

  • Graag willen we de keuken renoveren, het is echt onbegrijpelijk hoe Rita het volhoudt in een keuken waar ze zich moet behelpen.

  • Ook het washok willen we graag renoveren, ook hier is het slecht gesteld.

  • Dan zijn er nog de douches voor de meisjes, dit is een totale ramp.

U begrijpt dat we dit alleen kunnen doen met uw onmisbare hulp. Indien u een kind sponsort, bestaat er de mogelijkheid om tijdens de vakantie uw kind naar Nederland te laten overkomen. Of u kunt uw gesponsord kind opzoeken in Roemenië.

Ook kontact via e-mail is een mogelijkheid.

 

Friends of Bethania house.

 

Wordt ook vriend ! ! !

 

Als vriend van Bethania house kunt u dit project financieel ondersteunen door middel van een maandelijkse bijdragen of een eenmalige bijdrage.
Met elkaar kunnen we er voor zorgen dat Bethania house niet in de kou komt te staan.
Één van de grootste problemen is om het huis draaiende te houden.
Zo hebben wij bijvoorbeeld de schuld betaald aan het gasbedrijf. Het gas was afgesloten en er was geen kachel/douche of kookgelegenheid meer. U begrijpt dat dit een ramp is voor de kinderen, geen warme maaltijd meer.

Ook hier is ondersteuning hard nodig. Bethania house is in de problemen gekomen door toetreding van Roemenië tot de EU. Door deze toetreding denken (te)veel mensen dat hulp niet meer nodig is. Dit is een onjuiste gedachte, juist nù is ondersteuning meer dan ooit nodig!

Voor meer informatie kunt u kontact met ons opnemen, ook als u ons kunt helpen met nieuwe bouwmaterialen. U kunt een lijst op vragen met de benodigde materialen.
 

Bethania House rekent op ons!

 

Kunnen wij weer op u rekenen?

 

Ondersteuning van dit tehuis is van groot belang om het niet ten onder te laten gaan.
Wij hopen dat uw hart geopend mag worden om dit tehuis te gedenken in uw gebeden en in uw gaven.

Maakt uw gift over op rekening NL42ABNA0608872296

Misschien via de school een zendingsbus, zoals een school in Poortugaal heeft gedaan.

Met elkaar kunnen we er voor zorgen dat Bethania house niet in de kou komt te staan.

 

 

Namens het bestuur,

H.W.Molendijk.

 

Organizatia Crestina "Ecce Homo", Asterstraat 64 3261 AE Oud–Beijerland Nederland    tel.: (31) 186 684683

     K.v.K. 41122053 Rotterdam

For donations: Iban: NL42ABNA0608872296  (ABN Bank)

E-mail : ecce-homo@kpnmail.nl 

U kunt een e-mailbericht met vragen of opmerkingen over deze website verzenden aan de webmaster

Copyright 2004. Laatst bijgewerkt: 05 december 2018